HELLENIC MEATBALLS / ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΚΕΦΤΕΔΕΣ

Ημερομηνία: 5 Οκτωβρίου 2024

Τόπος: Διδυμότειχο, Ν. Έβρου / ΘΡΑΚΗ

Χώρος: 1ο ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου «ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ»

Τι είναι: Στο πλαίσιο δράσεων του 15ου Φεστιβάλ Πολιτισμού Διδυμοτείχου ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΣ – RedRiver 2024 διοργανώνεται μια ελληνική «Γιορτή των Γεύσεων» και φέτος δίνουμε βάση στους κεφτέδες και την πραγματική ιστορία της μαγειρικής στο ιστορικό Διδυμότειχο. Το κατάλληλο περιβάλλον του νομού Έβρου της Θράκης για την κτηνοτροφία και την γεωργία καθώς και τα ποιοτικά κρέατα αποτελούν ιδανικό συνδυασμό για μοναδικά ελληνικά προϊόντα.

  • Σκοπό έχει να καθιερώσει στην χώρα μας την μοναδική γιορτή του «Ελληνικού Κεφτέ»,  Hellenic Meatballs (ελληνικοί κεφτέδες). Μόλις  500 μέτρα από την Τουρκία και περίπου 30 λεπτά από την Βουλγαρία, στα σύνορα της Ευρώπης,  μαγειρεύουμε όλες τις εκδοχές με κεφτεδάκια.
  • Στόχος για την επόμενη χρονιά του 2025 είναι να δημιουργηθεί ένας  γαστρονομικός  θεσμός για το Guinness World Records στο πολυπολιτισμικό Διδυμότειχο.

Αφορμή: 1) Το κορυφαίο μαγειρικό έδεσμα που γεύονταν για περίπου 2 χρόνια ο βασιλιάς της Σουηδίας, Κάρολος ο 12ος  κατά την παραμονή του στο Διδυμότειχο υπό την επίβλεψη των Οθωμανών. 2) Τα μοναδικά γευστικά κρέατα της Θράκης και ιδιαίτερα του βορείου Έβρου. 3) Η προσέλευση επισκεπτών από Ελλάδα αλλά και γειτονικές χώρες για υπαίθριο τουρισμό στις πόλεις  Διδυμότειχο, Σουφλί & Ορεστιάδα.

 Ιστορία: Για σχεδόν 2 χρόνια ο βασιλιάς της Σουηδίας, Κάρολος ΙΒ΄ (Karl XII, 17 Ιουνίου1682 – 30 Νοεμβρίου1718)  -ήταν βασιλιάς της Σουηδίας (1697-1718) -παρέμεινε σε αιχμαλωσία από τους Οθωμανούς στο Διδυμότειχο  (η αρίθμησή του ως ΙΒ΄ βασίζεται στη μυθική ιστορία της χώρας στην πραγματικότητα είναι ο Κάρολος ΣΤ)΄. Όταν ο δεκαπενταετής Κάρολος ανέβηκε στο θρόνο (1697) η Σουηδία ήταν η μεγαλύτερη δύναμη της ΒΑ Ευρώπης, διαθέτοντας ένα υπερσύγχρονο (για τα δεδομένα της εποχής) στράτευμα. Ο Κάρολος έφυγε τελικά από το Διδυμότειχο το Σεπτέμβριο του 1714.

Η τοπική μαγειρική αλλά και οι παραδόσεις των ντόπιων επηρέασαν τις διατροφικές συνήθειες των Σουηδών μιας και ζούσαν αρκετό καιρό στο Διδυμότειχο. Οι συνταγές με τοπικούς κεφτέδες, τα γνωστά meatballs, αποτέλεσαν βασικό μενού στην διατροφή τους καθώς και στον ίδιο τον βασιλιά Κάρολο της Σουηδίας. Ένα ταξίδι της γεύσης μόλις ξεκίνησε για την τοπική κουζίνα της Θράκης. Οι ντόπιοι Έλληνες θρακιώτικες στα βυζαντινά χρόνια ήταν υπηρέτες σε πολλές εργασίες του Οθωμανικού κράτους τα χρόνια του πολέμου. Τους είχαν αναθέσει κάθε λογής εργασία, μια από αυτές ήταν και η προετοιμασία των γευμάτων. Υπήρχαν μάλιστα και οι γνωστοί δοκιμαστές για να μην υπάρξει κάποια επικίνδυνη ουσία στο φαγητό τόσο για τους Οθωμανούς όσο και για τους Σουηδούς.

Ο ελληνικός κεφτές (meatball), με τις παραλλαγές στο μαγείρεμα του από την Σμύρνη μέχρι το Διδυμότειχο και την Κωνσταντινούπολη, ταξίδεψε σε διάφορες περιοχές πριν τα Βυζαντινά χρόνια αλλά και μετά την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με τις περίφημες συνταγές να εμπνέουν ακόμη πολλούς μάγειρες.

H νοστιμιά των ελληνικών κεφτέδων βρίσκεται στο Άρωμα Νοσταλγίας.

Περιοχή: Το Διδυμότειχο αποτελεί το κέντρο του βορείου Έβρου ανάμεσα σε δυο πόλεις, το Σουφλί (απόσταση 30 χλμ.) και την Ορεστιάδα (απόσταση 20 χλμ.) . Αποτελεί τον βασικό προορισμό για τις 3 ήμερες εκδρομές των επισκεπτών από Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία οπού διανυκτερεύουν σε ξενοδοχεία της πόλης και γεύονται τις τοπικές γεύσεις σε εστιατόρια, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία κ.α.. Άλλες φορές αποτελεί μια στάση λίγων ωρών για περιήγηση και ξενάγηση στα πολυάριθμα μνημεία του. Με κάθε τρόπο έχει χαρακτηριστικά που την αναδεικνύουν ως μια σημαντική γωνιά της Ελλάδας. Από τα πρώτα βήματα της στον υπαίθριο τουρισμό έδωσε βάση στην σημαντική ιστορία της και την πολυπολιτισμικότητα της.

Ιδιότητες: Στην ακριτική περιοχή του βορείου Έβρου, το Διδυμότειχο διαθέτει δίπλα στην πόλη δάσος με προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, ποτάμια (Έβρος & Ερυθροπόταμος), μνημεία από την εποχή των αρχαίων Θρακών, των Ρωμαίων, των Βυζαντινών, των Οθωμανών αλλά και προγενέστερες περιόδους με γεωλογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Μύθοι, ιστορία, αρχιτεκτονική, μουσεία, θρησκευτικοί  ναοί, προϊόντα, γαστρονομία, παράδοση, πολιτισμός και εναλλακτικές δραστηριότητες  στον θεματικό τουρισμό.

Μοναδικότητες: Προϊόντα όπως  καβουρμάς, λουκάνικα, γάλα, γιαούρτι, τυρί, ταχίνι, μέλι, φύλλο πίτας, γιουφκάδες, οπωροκηπευτικά, λαχανικά, κρασί, τσίπουρο, γλυκό χαζουρλόπ κ.α. . Παράδοση με πλούσια μουσική προσφορά με καταξιωμένους δασκάλους σε γκάιντα, κρουστά, λαούτο κ.α. . Ιστορία με πολυπολιτισμική παρουσία όπως Έλληνες, Αρμένους, Εβραίους, Μουσουλμάνους με σημαντικά γεγονότα όπως οι στέψεις αρκετών βασιλέων ανά εποχή κ.α. .

Ουσία: Η ανάδειξη της τοπικής κουζίνας σε συνδυασμό με την ιστορία της περιοχής. Να θεμελιωθούν  τα τοπικά κρέατα με την πραγματική τοπική ιστορία και να αναδειχθούν για την ποιότητά τους  μέσα από ένα διεθνή θεσμό στο μέλλον.

Εξέλιξη: Ο κεφτές να προβληθεί ως ελληνικό προϊόν σε διεθνές επίπεδο. Η Θράκη με έδρα το ιστορικό Διδυμότειχο να προβάλει την γαστρονομική της αξία μέσα από την ιστορία (Σουηδία) και να μοιραστεί συνταγές με γειτονικές χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία). Μοναδικό γεγονός μπορεί να αποτελέσει η μελλοντική συμμετοχή στο θεσμό των GUINESS με δράσεις που να αφορούν το κεφτεδάκι / κιοφτέ / κεφτέ / meatballs σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είδος εκδηλώσεων: Έκθεση τοπικών προϊόντων  και  επίδειξη της θρακιώτικης παραδοσιακής κουζίνας. Η αρχική δράση αφορά το ταυτόχρονο τηγάνισμα κεφτέδων από συλλόγους  και προβολή τοπικών κρεάτων με την παρουσία διακεκριμένου ΣΕΦ της χώρας μας.

Οι ΚΕΦΤΕΔΕΣ μας ελκύουν, επειδή είναι εύκολοι στην κατασκευή τους. Παρ’ όλα αυτά όμως, το απλό αυτό πιάτο έχει τα κόλπα του και την ιστορία του.

Σημεία εκδηλώσεων: Κεντρική Σκηνή με εξέδρα για Γαστρονομία από ντόπια εδέσματα με επίκεντρο το τοπικό κεφτεδάκι, δηλαδή οι παραλλαγές της παρασκευής των τοπικών κρεάτων σε κιμά και η χρήση του σε συνταγές ως “μπάλα κρέατος – meatball”. Βοηθητικά σημεία με λευκές τέντες και εξοπλισμό catering για τον εκθεσιακό σκοπό των πιάτων και των συνταγών  (ακόμη και συνταγές για  vegan καφεδάκια). Μικροφωνική και φωτιστική εγκατάσταση σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων. Επιπρόσθετα εκθεσιακά σημεία για έκθεση με επαγγελματίες εστίασης και τοπικών  προϊόντων. Χώροι διαμορφωμένοι για οικογενειακές και παιδικές δράσεις. Σημεία φωτογράφισης   με μασκότ και παραδοσιακές ή ακόμη και ιστορικές φορεσιές σε συνδυασμό με την τοπική ιστορία της περιοχής. Μουσική και χοροί από παραδοσιακούς συλλόγους

Συμμετοχές: Τοπικοί φορείς (ΟΤΑ), Συνεταιρισμοί, Σύλλογοι, Εκπαιδευτήρια, , Επαγγελματίες εστίασης, Παραγωγοί προϊόντων, ΜΜΕ, Χορηγοί, υποστήριξη Υπουργείων, Μητροπόλεως, μελλοντικά προσπάθεια για παρουσία εκπρόσωπων  των προξενείων Σουηδίας, Τουρκίας, Βουλγαρίας κ.α., τοπικοί Αιρετοί, Δημοφιλή πρόσωπα (και της περιοχής) και κάθε άλλη παρουσία και στήριξη που θα ωφελήσει την διοργάνωση της εκδήλωσης.

Επισκέπτες: Με ανάλογη διαφήμιση και προβολή υπάρχει δυνατότητα να προσελκύσει τουλάχιστον 2.000 επισκέπτες ώστε να αποτελέσει την επόμενη χρονιά 3ήμερο. Ο χώρος εκδηλώσεως βρίσκεται δίπλα στον περιφερειακό δρόμο και είναι γνωστός στο κοινό της Θράκης και γειτονικών χωρών, λόγο της ετήσιας εμποροπανήγυρης που πραγματοποιείτε κάθε χρόνο στα μέσα Σεπτεμβρίου (προσέλευση 20.000 επισκεπτών).

Συνδιοργάνωση: Στο πλαίσιο των δράσεων του 15ου Φεστιβάλ Πολιτισμού Διδυμοτείχου ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΣ – REDRIVER 2024 δημιουργήθηκε ένα σχήμα με συνέργειες όπως το 1ο ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ, την επιχείρηση οργάνωσης εκδηλώσεων  MobileSound.gr και από Τοπικούς  Συλλόγους  του Διδυμοτείχου.

Είναι χαρά μας να συνεργαστούμε στη μεγάλη γιορτή των γεύσεων!