H νοστιμιά των κεφτέδων βρίσκεται στο άρωμα νοσταλγίας.
Μας ελκύουν, επειδή είναι εύκολοι στην κατασκευή τους. Παρ’ όλα αυτά όμως, το απλό αυτό πιάτο έχει τα κόλπα του.
Καλωσορίσατε στην ελληνική γιορτή με γεύσεις πραγματικής ιστορίας, στο ακριτικό βόρειο Έβρο, μόλις 500 μέτρα από την Τουρκία και λιγότερο από μισή ώρα από την Βουλγαρία, εδώ που τα βαλκανικά σύνορα είναι τα τελευταία σύνορα της Ευρώπης. Στο ιστορικό Διδυμότειχο εκεί όπου συνδέεται ένα κορυφαίο μαγειρικό έδεσμα που γεύονται πολλοί άνθρωποι με διάφορους τρόπους σε όλη τη γη.
Για σχεδόν 2 χρόνια ο βασιλιάς της Σουηδίας, Κάρολος ΙΒ΄ (Karl XII, 17 Ιουνίου1682 – 30 Νοεμβρίου1718) -ήταν βασιλιάς της Σουηδίας (1697-1718)-παρέμεινε σε αιχμαλωσία από τους Οθωμανούς στο Διδυμότειχο. Η αρίθμησή του ως ΙΒ΄ βασίζεται στη μυθική ιστορία της χώρας στην πραγματικότητα είναι ο Κάρολος ΣΤ΄. Όταν ο δεκαπενταετής Κάρολος ανέβηκε στο θρόνο (1697) η Σουηδία ήταν η μεγαλύτερη δύναμη της ΒΑ Ευρώπης, διαθέτοντας ένα υπερσύγχρονο (για τα δεδομένα της εποχής) στράτευμα. Ο Κάρολος έφυγε τελικά από το Διδυμότειχο το Σεπτέμβριο του 1714.
Η τοπική μαγειρική αλλά και οι παραδόσεις των ντόπιων επηρέασαν τις διατροφικές συνήθειες των Σουηδών μιας και ζούσαν αρκετό καιρό στο Διδυμότειχο. Οι συνταγές με τοπικούς κεφτέδες, τα γνωστά meatballs, αποτέλεσαν βασικό μενού στην διατροφή τους καθώς και στον ίδιο τον βασιλιά Κάρολο της Σουηδίας. Ένα ταξίδι της γεύσης ξεκίνησε για την τοπική κουζίνα της Θράκης. Οι ντόπιοι Έλληνες θρακιώτικες στα βυζαντινά χρόνια ήταν υπηρέτες σε πολλές εργασίες του Οθωμανικού κράτους τα χρόνια του πολέμου. Τους είχαν αναθέσει κάθε λογής εργασία, μια από αυτές ήταν και η προετοιμασία των γευμάτων. Υπήρχαν μάλιστα και οι γνωστοί δοκιμαστές για να μην υπάρξει κάποια επικίνδυνη ουσία στο φαγητό τόσο για τους Οθωμανούς όσο και για τους Σουηδούς.
Ο ελληνικός κεφτές (meatball), με τις παραλλαγές στο μαγείρεμα του από την Σμύρνη μέχρι το Διδυμότειχο και την Κωνσταντινούπολη, ταξίδεψε σε διάφορες περιοχές πριν τα Βυζαντινά χρόνια αλλά και μετά την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με τις περίφημες συνταγές να εμπνέουν ακόμη πολλούς μάγειρες.